Sunday 12 June 2016

1ος Μαθηματικός διαγωνισμός «Μαθηματικά για μικρούς σκακιστές»


Ο 1ος Μαθηματικός διαγωνισμός με τίτλο «Μαθηματικά για μικρούς σκακιστές» είναι πλέον γεγονός. Την Κυριακή 29 Μαΐου 2016, η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του 2ου παιδικού τουρνουά σκακιού Σ.Α. Συκεών-Νεάπολης και του 1ου ομαδικού πρωταθλήματος σκακιστικών ακαδημιών «Θεοφάνης Δρόσος», φιλοξένησε έναν ένθετο μαθηματικό διαγωνισμό για μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου. Η διεξαγωγή του διαγωνισμού έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Φιλίππειο» καιπιδι στέφθηκε με επιτυχία. Οι συμμετοχές των διαγωνιζόμενων παιδιών άγγιξαν σχεδόν τις 50, σε ποσοστό περίπου 50% επί του συνόλου των συμμετεχόντων στo παραπάνω σκακιστικό τουρνουά που αποτέλεσε και το βασικό γεγονός της ημέρας. Ο ενθουσιασμός τόσο των παιδιών όσο και των γονέων ήταν έκδηλος, ενώ πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι μας παρότρυναν να επαναλάβουμε το διαγωνισμό και την επόμενη χρονιά.

Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του διαγωνισμού ήταν να διασκεδάσουν τα παιδιά, αλλά παράλληλα να αντιληφθούν και τις εγγενείς δυσκολίες και προκλήσεις που εμπεριέχονται στη φύση των μαθηματικών μέσα από προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την καθημερινότητα και τα οποία απαιτούν ένα πλήθος από πνευματικές αρετές για την επίλυσή τους φρ δι. Απώτερος στόχος είναι οι προκλήσεις αυτές να αποτελέσουν κίνητρο για την παραπέρα ενασχόληση και εξέλιξή τους στα μαθηματικά. Προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο διαγωνισμός ακολούθησε το πρότυπο του διεθνούς διαγωνισμού «Καγκουρό» ο οποίος έχει αναγνωρισμένη απήχηση στο ευρύ κοινό ως ένας υψηλού επιπέδου διαγωνισμός. 

Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την τάξη τους. Στην πρώτη κατηγορία ανήκαν παιδιά των τάξεων Α και Β δημοτικού, στη δεύτερη κατηγορία ανήκαν παιδιά των τάξεων Γ και Δ δημοτικού και τέλος στην τρίτη κατηγορία παιδιά των τάξεων Ε και ΣΤ δημοτικού. Παρά την παραπάνω κατηγοριοποίηση, κάθε παιδί διαγωνίστηκε με παιδιά μόνο της ίδιας τάξης με αυτό. Τα θέματα ήταν πολλαπλής επιλογής με διαβαθμισμένη δυσκολία και η διάρκεια της εξέτασης καθορίστηκε στα 50 λεπτά. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι έγινε προσπάθεια τα θέματα να περιέχουν στις εκφωνήσεις τους κατά το δυνατό το σκακιστικό στοιχείο ώστε να τονιστεί η συγγένεια που υπάρχει ανάμεσα στα μαθηματικά και το σκάκι. Παρά την αδιαμφισβήτητη δυσκολία των θεμάτων, η πλειοψηφία των παιδιών ανταπεξήλθε ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, ενώ κάποια παιδιά εντυπωσίασαν με τις επιδόσεις τους, αφού είτε πέτυχαν το απόλυτο 100% σωστών απαντήσεων είτε πλησίασαν αυτό το ποσοστό.

Οι διακριθέντες από κάθε τάξη είναι οι εξής:
Α’ Δημοτικού: Αρβανίτης Νικόλας
Β’ Δημοτικού: Ακριτίδης Σοφοκλής, Κουνταρδάς Αντώνης (ισοβαθμία)
Γ’ Δημοτικού: Χειλαδάκης Βασίλης
Δ’ Δημοτικού: Κουνταρδάς Τριαντάφυλλος
Ε’ Δημοτικού: Τσουχνικάς Ορέστης
ΣΤ’ Δημοτικού: Giunashvili Giorgi

Οι επίσημες βραβεύσεις έγιναν στον χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού, στο Φιλίππειο, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 παράλληλα με τις βραβεύσεις του σκακιστικού τουρνουά. Οι διακριθέντες έλαβαν από μία αναμνηστική πλακέτα η οποία αναγράφει το ονοματεπώνυμό τους πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη διάκρισή τους. Πολλές ευχαριστίες σε όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος και σε όλους όσους συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία αυτό το γεγονός. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο συνάδελφο Βασίλη Σολαχίδη για τη σημαντική του βοήθεια στην εξαγωγή των θεμάτων.

No comments:

Post a Comment